Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

No Comments

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Sięgamy po nią głównie ze względu na kofeinę, która pobudza i dodaje energii. Jednak równie istotne są tu walory smakowe. Jedni preferują kawę mocną, inni nie potrafią jej przełknąć bez dodatku dużej ilości mleka i cukru.

W kawiarniach możemy zamówić kawę podawaną na wiele różnych sposobów. Oto lista kilku najpopularniejszych:

– espresso

– cappuccino

– cafe latte

– cafe frappe

– latte macchiato

– mocha

– kawa po irlandzku

– kawa po wiedeńsku

Kawa bez kofeiny

Osoby, które z różnych względów unikają kofeiny, wcale nie muszą rezygnować z kawy. Na rynku mamy spory wybór kawy bezkofeinowej – dostępna jest w ziarnach, rozpuszczalna, mielona, a nawet w kapsułkach. To idealny wybór dla kobiet w ciąży, matek karmiących piersią oraz osób, które cenią kawę głównie ze względu na jej smak, a nie właściwości pobudzające.

Metody usuwania kofeiny

Czy kawa bezkofeinowa może być smaczna? Proces dekofeinizacji usuwa kofeinę, jednak nie pozbawia ziaren smaku i aromatu. Istnieją trzy główne metody dekofeinizacji: z użyciem rozpuszczalników chemicznych, z wykorzystaniem gazów nadkrytycznych lub wody i ekstraktów pozbawionych kofeiny. Umożliwiają one usunięcie co najmniej 97% kofeiny, która naturalnie występuje w ziarnach. Oznacza to, że w filiżance tego rodzaju kawy może znajdować się nawet 5mg kofeiny. Dla porównania, filiżanka espresso (25-35ml) zawiera średnio 65mg kofeiny.

Najpopularniejsza metoda usuwania kofeiny polega na zastosowaniu rozpuszczalników chemicznych. Na zielone ziarna oddziałuje się parą wodną pod ciśnieniem, dzięki czemu ziarna pęcznieją i zwiększają swoją powierzchnię. Następnie usuwa się kofeinę przy pomocy rozpuszczalników chemicznych (chlorek metylenu, octan etylu). Resztki rozpuszczalnika, które pozostają w ziarnach usuwa się przy użyciu pary wodnej. Ostatnim etapem jest suszenie ziaren.

Drugą metodę dekofeinizacji przeprowadza się z użyciem gazów nadkrytycznych. W czasie tego procesu zielone ziarna poddaje się działaniu pary wodnej, następnie pod wysokim ciśnieniem kofeina jest ekstrahowana dwutlenkiem węgla w temperaturze 70°C. Podczas tej metody nie narusza się woskowej warstwy znajdującej się na ziarnie.

W przypadku ostatniej metody dekofeinizacji kofeinę usuwa się z użyciem wody i ekstraktów pozbawionych kofeiny. Początkowo ziarna moczy się przez długi czas w gorącej wodzie. Następnie wodę przepuszcza się przez filtr węglowy, który absorbuje kofeinę. Pozbawiony kofeiny ekstrakt jest ponownie dodawany do ziaren.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *