Pyszny krem orzechowy

No Comments

Słowo wstępu na temat orzechów

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Cecha charakterystyczna orzechów to wysoka zawartość białka (do 25%) oraz tłuszczu (33,5%-60%). W dietach wegetariańskich orzechy mogą zastąpić białko zwierzęce. Najbardziej popularne orzechy to: włoskie, laskowe, pistacjowe, makadamia, migdały, nerkowce, brazylijskie oraz arachidowe.

Dlaczego warto jeść orzechy?

– Zawierają korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób serca.

– Zawierają wysoką zawartość witaminy E i witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry.

– Dostarczają cennych składników mineralnych: sód, cynk, potas, fosfor, magnez, żelazo oraz wapń.

– Jedzenie orzechów wzmacnia układ nerwowy i krążenia.

– Orzechy zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2, udaru mózgu oraz niektórych nowotworów.

Jedzenie orzechów nie musi być nudne!

– To właśnie orzechowy krem może sprawić, że bogate źródło witamin i składników mineralnych zamieni się w pyszny deser.

– Puszysty, słodki, o intensywnym zapachu. Krem orzechowy jest doskonały do ciast oraz tortów.

– Zmielone orzechy nadają niesamowicie delikatny, korzenny smak.

Orzechowe inspiracje

Czeka cię urodzinowe przyjęcie? Chcesz sprawić, że wszyscy goście zaniemówią? Wystarczy odrobina czasu na wyczarowanie smacznego kremu orzechowego. Możesz przełożyć nim bezy lub tort. Gwarantuję ci, że twoja przygoda z przygotowywaniem pysznego kremu nie będzie miała końca. Za każdym razem wyjdzie inny. Nie przeszkadza zmiana proporcji lub dodawanie nowych składników np. rumu lub spirytusu w wersji dla dorosłych.

Znane blogerki oraz kucharze również wykorzystują krem orzechowy w swoich przepisach. Ewa Wachowicz, Nigella, Pascal oraz inni szefowie kuchni doskonalą swoje umiejętności cukiernicze właśnie dzięki stosowaniu kremu orzechowego do wypieków. A może ty też chciałbyś rozpocząć taką orzechową przygodę?

Najprostszy przepis

– 200 g zmielonych orzechów,

– 200 g miękkiego masła,

– 150 g cukru pudru,

– 200 g mleka,

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kieliszek dowolnego alkoholu.

Przygotowanie:

– Zmielone orzechy i mleko mieszając, podgrzewać w garnuszku do zagotowania. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Pozostawić do wystudzenia.

– Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości.

– Stopniowo dodawać schłodzoną masę orzechową.

– Miksować na średnich obrotach miksera.

– Wlać ekstrakt waniliowy lub alkohol. Zmiksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.

Teraz wystarczy przełożyć nim tort, ciasto lub inny deser. Pamiętaj, że podczas chłodzenia krem odpowiednio stwardnieje.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *